Aborcja eugeniczna szkodzi zdrowiu psychicznemu matki. Oświadczenie lekarzy

Wykonanie aborcji, zwłaszcza w przypadkach aborcji eugenicznej, jest przyczyną wzrostu ryzyka zaburzeń psychicznych u matek oraz samobójstw – napisali w oświadczeniu lekarze z Zarządu Głównego Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich skierowanym do psychiatrów w sprawie wydawania zaświadczeń o istnieniu zagrożenia dla zdrowia psychicznego matki w związku z wykryciem choroby dziecka lub jej podejrzenia.

Oświadczenie lekarzy ZG KSLP ws. wydawania zaświadczeń o istnieniu zagrożenia dla zdrowia psychicznego matki

Zgodnie z decyzją Trybunału Konstytucyjnego z dnia 11 listopada 2020  aborcja eugeniczna, wykonywana z powodu choroby lub wady dziecka jest niezgodna z prawem. Około 1000 chorych lub nieprawidłowo zbudowanych dzieci albo tylko podejrzanych o takie nieprawidłowości przeżywa teraz czas rozwoju w łonie matki, ponieważ zamachy na ich życie nie są już wykonywane. Część tych dzieci z zaawansowaną chorobą lub wadą umiera przed porodem, część wkrótce po nim. U innych konieczne jest hospicjum pediatryczne, część pozostaje pod opieką rodzin.

Wyrok Trybunału ucieszył tych z nas, którzy nie mogli pogodzić się z faktem selekcji dzieci, ferowaniem wyroków śmierci i ich wykonywaniem przez nasze koleżanki i kolegów. Zmniejszyło się zagrożenie dla wolności sumienia personelu medycznego, który już nie jest zmuszany do uczestnictwa w zabójstwie prenatalnym chorego dziecka. Słusznie zabierano głos o potrzebie istotnego rozszerzenia wsparcia dla rodzin, które oczekują obecnie porodu chorego dziecka – lub je wychowują, uzupełnienia i wzmocnienia sieci hospicjów perinatalnych.

Duża część społeczeństwa akceptuje zmiany prawa. Podniosły się również głosy protestu, mające charakter krótkotrwałych zajść ulicznych z atakowaniem miejsc kultu religijnego. Oprócz ulicy zabrała też głos zagranica. Parlament Europejski w dniu 11 listopada 2021 roku, w rocznicę decyzji Trybunału Konstytucyjnego przyjął rezolucję, w której m.in. stwierdził, że brak dostępu do aborcji w Polsce jest równoznaczny z torturami, poniżającym, nieludzkim traktowaniem kobiet.

Z różnych stron pojawiły się też podpowiedzi, by u matek, u których dzieci rozpoznano chorobę wykonywać aborcję ze względu na zagrożenie dla zdrowia psychicznego matek spowodowane rozpoznaniem choroby dziecka i odmową aborcji. Dla wykonania takiej procedury konieczne byłoby zaświadczenie lekarza psychiatry o zaistnieniu takiej sytuacji. Na naszych kolegach psychiatrach, poddawanych niewątpliwie naciskom ze strony organizacji feministycznych czy liberalnych mediów spoczęła duża odpowiedzialność za życie dzieci zagrożone takimi pomysłami.

Wykonanie aborcji, zwłaszcza w przypadkach, kiedy dziecko było chciane i oczekiwane, jak to ma miejsce w przypadkach aborcji eugenicznej, jest przyczyną wzrostu ryzyka zaburzeń psychicznych u matek[1],[2],[3],oraz samobójstw[4].

Zwracamy się więc do naszych koleżanek i kolegów psychiatrów z apelem i ogromną prośbą o rozsądne i odpowiedzialne podejście do wydawania zaświadczeń o istnieniu zagrożenia dla zdrowia psychicznego matek w związku z wykryciem choroby dziecka lub jej podejrzenia. Życie tych dzieci jest dosłownie w Waszych rękach!

Dr med. Elżbieta Kortyczko, Prezes Zarządu Głównego KSLP

Prof. Bogdan Chazan, Vice Prezes Zarządu Głównego KSLP

Dnia 29 stycznia 2022 roku

[2] Fergusson DM, Horwood LJ & Boden JM (2008) Abortion and mental health disorders: evidence from a 30-year longitudinal study. British Journal of Psychiatry 193(6):444-451.

[3] Korenromp MJ, Godelieve CML, van den Bout J, Mulder EJH & Visser GHA (2009). Adjustment to termination of pregnancy for fetal anomaly: a longitudinal study in women at 4, 8, and 16 months, American Journal of Obstetrics and Gynecology 160:e1-7.

[4] Gissler M, KaralisE, Ulander V-M, (2014) Suicide rate after induced abortion decreasedin Finlandafter Current Care Guidelines:MikaGissler. European Journal of Public Health,24, Issue suppl.2,cku 163-045.

Nie bądź obojętny!  Wspieraj działania Fundacji! Jeśli uważasz, że to co robimy, jest dobre i słuszne, pomóż to kontynuować! Nawet niewielkie wpłaty mają znaczenie. Numer konta: 47 1160 2202 0000 0004 7838 2230

Sprawdź podobne wpisy

Lewacka nagonka medialna na ludzkie życie ma sprawić, iż kobiety będą postrzegać ciążę jako stan,

21 czerwca, 2024

Minister Zdrowia Izabela Leszczyna żąda kary dla Pabianickiego Centrum Medycznego za odmowę aborcji. Szpital miałby

20 czerwca, 2024

Tranzycja dzieci jest nie do zaakceptowania. W American College of Pediatricians powstał tekst deklaracji przeciwko

20 czerwca, 2024

Bądź na bieżąco!

Chcesz wiedzieć, co się dzieje? A może umykają Ci ważne wydarzenia? Pokonaj cenzurę treści pro-life: zapisz się na newsletter! Będziemy informować Cię bezpośrednio i już nic nie przegapisz.